Hizmetlerimiz
Tersane ve Offshore Hizmetleri
Tersane ve Offshore Hizmetleri
Dünya genelinde ölümlü iş kazaları çalışma hayatında her yıl önemli bir sorun teşkil etmektedir. İş kazaları endüstri ilişkilerini bozan, makro ve mikro ölçekte ekonomik verimliliği düşüren, maliyetleriyle işletmelerin rekabet edebilirliğini azaltan bir olgudur. İş kazaları ve meslek hastalıkları, ülkelerin ekonomik maliyetini önemli ölçüde etkileyebilir. 2009 yılı verilerine göre, Türkiye’de iş kazaları ve meslek hastalıklarının hesaplanabilir maliyeti yaklaşık 7,7 milyar TL civarındadır. Ancak, ILO’nun tahminlerine göre bu maliyet, ülkelerin gelişmişlik düzeyine bağlı olarak GSYİH’nin bir yüzdesi olarak ifade edilebilir. Buna göre:
- Gelişmiş ekonomilerde iş kazaları ve meslek hastalıklarının maliyeti, GSYİH’nin %1-3’ü arasında yer almaktadır.
- Gelişmekte olan ülkelerde ise bu oran %4-6 arasındadır.
Bu alternatif hesaplama yöntemine göre, Türkiye’nin iş kazaları ve meslek hastalıkları toplam maliyeti 44 milyar TL olarak tahmin edilmektedir.
Bu veriler, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin önemini vurgulamaktadır. Türkiyede denizcilik sanayi sektörünün büyük bir parçasını oluşturmaktadır. SGK Türkiye genelinde yaşanan iş kazası istatistikleri ile elde edilen sonuçlar karşılaştırılmış ve yangın ve patlamalar sonucu ile elektrik akımından kaynaklanan iş kazalarının tersanelerde Türkiye geneline nispeten fazla olduğu tespit edilmiştir. İş kazasına maruz kalanların yaklaşık beşte birinin kazayla sonuçlanan işle ilgisi olmayan veya tesadüfen orda bulunan çalışanlar olduğu görülmüştür. Tersane iş kazalarının %60’ı doğrudan insan hatası, %30’u ise dolaylı olarak insan hatası ile bağlantılıdır. İş kazalarının sayısı ve sonuçları, sektörün risklerini göstermektedir. İş kazalarının büyük bir kısmı insan kaynaklıdır ve genellikle eğitimsizlik, dikkatsizlik veya güvenlik ekipmanlarının kullanılmaması gibi faktörlerden kaynaklanır. İş kazalarını genellikle mavi yaka olarak nitelendirilen işçilerin başına gelmektedir.
Denizcilik sektöründe Tersanele
Ro-Ro, Ro-PaX, Feribot, Tanker, Konteyner Gemileri, Balıkçı Gemileri, Offshore Platformları, Sismik Araştırma ve Sondaj Gemileri, Savunma Sanayi Gemileri, Yüzer Havuz, Kapalı Saha ve Atölyeler gibi bir çok alanında yüksekte çalışma gereklilikleri bulunmaktadır. Maalesef bu alanda yaşanan kazalar ölüm ya da ağır yaralanmalarla sonuçlanmaktadır. Bu nedenle yüksekte çalışan personelin gerekli eğitime sahip olması daha büyük önem taşımaktadır.
Yüksekte güvenli çalışma konusunda uzun 20 yılı aşkın tecrübemizle denizcilik sektöründeki ihtiyaçlarınız ilede yanınızdayız. İş bazlı yüksekte bakım, tamir, montaj, kaynak, NDT kontrol vb. gibi ihtiyaçlarınıza bünyemizdeki ihtiyacınıza uygun personel ile cevap verebilir, ihtiyaç duyduğunuz ek uzmanlıklar ile ilgili kadromuzu eğitebilir ya da ilgili personelinizi yüksekte güvenli çalışma konusunda eğitebiliriz. Ayrıca İSG biriminiz bünyesinde tüm yüksekte çalışma ihtiyaçlarınızı yönetebiliriz. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün araştırmalarına göre iş kazalarının yaklaşık olarak %98’i önlenebilir niteliktedir. Yani iş kazaları kader değil bir seçimdir. Gelin bunu birlikte önleyelim.