Hizmetlerimiz

Dış Cephe Dekoratif Aydınlatma

Dış Cephe Dekoratif Aydınlatma

Yapılarınız gecenin karanlığı ile kaybolmasın. Yaratıcı dış cephe aydınlatma proje ve uygulamalarımız ile binanızı karakterine uygun modern sanat eserlerine dönüştürün. İnsanoğlunun mumdan elektriğe gecenin karanlığına ışık tutma çabasının uzun bir tarihi yolculuğu olmuştur. Bu yolculukta yaşamsal aydınlatma ihtiyacına zaman içerisinde dekoratif aydınlatma ihtiyacı da eklenmiştir. Dış cephe dekoratif aydınlatma, modern ya da tarihi çeşitli yapılarınızın gecenin karanlığında otantik ve şık bir görünüm kazanmasını sağlayan mimari bir aydınlatma türüdür. Dış cephe aydınlatması, yapınızın hem güvenlik hem de estetik açıdan önemli bir unsurdur. Aydınlatılacak yapınızın modern bir bina, tarihi yapı yada şirket binası olması farklı aydınlatma taleplerini doğurur. Yapılara kullanıma uygun bir aydınlatma tasarımında, ışığın rengi, yapıda vurgulanacak detaylar ve ışıklandırma modeli farklılık gösterir. Modern binalarda renkli uygulamalar tercih edilebilecekken tarihi yapılarda beyaz ve sarı renkte ışıkların gölgeyle birlikte kullanılması doğru bir tercih olarak görülür. Dış cephe dekoratif aydınlatma sistemi tercihi yapılırken dayanıklılık, ışığın renk çeşitliliği, estetik, enerji verimliliği, armatür çalışma hızı ve ısısı, armatür kapasitesi ve miktarı, yapının armatür montajına uygun noktaları ve montaj yöntemleri, RGB ya da tek renk armatür seçimi, armatürlerin gizlenebilirliği ve maliyet gibi birçok faktör ön plana çıkmaktadır.

Kullanılan Dış Cephe Aydınlatma Türleri

Piksel aydınlatma

Küçük ve çok renkli ışık kaynaklarından oluşan, yapının yüzeyine hareketli ve dinamik bir görünüm veren aydınlatma türüdür. Piksel aydınlatmalar, yapının yüzeyine renkli, desenli veya animasyonlu bir efekt vermek için kullanılır. Piksel aydınlatmaların boyutu, ışık rengi, ışık yoğunluğu ve konumu, istenilen aydınlatma etkisini oluşturmak için ayarlanabilir.

Wallwasher (Led Aydınlatma)

 Led aydınlatma tekniği olarak da bilinen, yapının yüzeyine eşit ve homojen bir şekilde ışık dağıtan aydınlatma türüdür. Wallwasherlar, yapının renkli, desenli veya dokulu yüzeylerini vurgulamak için kullanılır. Wallwasherların lens açısı, ışık rengi, ışık yoğunluğu ve konumu, istenilen aydınlatma etkisini oluşturmak için ayarlanabilir.

Projektör

Yüksek ışık gücüne sahip, geniş alanları aydınlatmak için kullanılan aydınlatma türüdür. Projektörler, yapının tamamını veya belirli bir bölümünü aydınlatmak için kullanılabilir. Projektörlerin lens açısı, ışık rengi, ışık yoğunluğu ve konumu, istenilen aydınlatma etkisini oluşturmak için ayarlanabilir.

Lineer aydınlatma

Uzun ve ince bir şekilde ışık yayan, yapının hatlarını takip eden aydınlatma türüdür. Lineer aydınlatmalar, yapının konturunu belirginleştirmek, geometrik formlar oluşturmak veya yapının altını veya üstünü aydınlatmak için kullanılır. Lineer aydınlatmaların boyutu, ışık rengi, ışık yoğunluğu ve konumu, istenilen aydınlatma etkisini oluşturmak için ayarlanabilir.

Gömme aydınlatma

Yapının yüzeyine gömülerek, ışığı yukarı veya aşağı yönde yayan aydınlatma türüdür. Gömme aydınlatmalar, yapının altını veya üstünü aydınlatmak, yapının yüzeyindeki detayları ortaya çıkarmak veya yapının yüzeyine derinlik kazandırmak için kullanılır. Gömme aydınlatmaların boyutu, ışık rengi, ışık yoğunluğu ve konumu, istenilen aydınlatma etkisini oluşturmak için ayarlanabilir.
6. Duvar ışıkları: Yapının duvarına monte edilerek, ışığı yatay veya dikey yönde yayan aydınlatma türüdür. Duvar ışıkları, yapının duvarını aydınlatmak, yapının duvarında ritmik bir etki yaratmak veya yapının duvarına dekoratif bir dokunuş katmak için kullanılır. Duvar ışıklarının boyutu, ışık rengi, ışık yoğunluğu ve konumu, istenilen aydınlatma etkisini oluşturmak için ayarlanabilir.

Yapı özellikleri ve işveren tercihleri doğrultusunda temel hedefleri belirlenen dekoratif aydınlatmada kullanılacak armatür cinsi, sayısı, konumlandırılması ve özellikleri tasarımcı tarafından belirlenir. Acemice seçilmiş ürünler ve uygulamayla yapınız ışıl ışıl parlaya bilir. Fakat bireyler sizi rahatsız eder. Dış cephe dekoratif aydınlatma bir sanattır. Evinizde mutfak salon gibi noktalarda yoğun ışığa ihtiyaç duyarken yatak odanızda ya da dinlenme alanlarında loş ışık istersiniz. Hatta buralarda bile ihtiyacınız sabit olmaya bilir. Gereğinden fazla aydınlattığınızda bu sizi yorar ve rahatsız eder. Doğru bir tasarım ve uygun malzemelere ile ışığın doğru kullanımı hayal gücünüzün ötesinde sonuçlar yaratıp size otaya çıkacak eşsiz bir sanat eserini izleme keyfi yaşatabilir. Aydınlatma uygulamasına başlamadan önce projenin bilgisayar ortamında simule edilip sonuçların önceden tespit edilmesi oldukça önemlidir. Bu konuda geliştirilmiş DIALux, Photoshop, Relux, Lumion gibi pazılımlar ile hayalinizi uygulama öncesi bitmiş gibi canlandırıp size sunmamız mümkün olmaktadır. Projenin önceden simüle edilmesi tercih edilen armatürün istenilen bölgenin aydınlatılmasında yeterli olup olmadığı, ihtiyaç duyular armatür sayısı gibi bilgileri de bize verip hem hatalı ürün seçimlerinin önüne geçerken yaklaşık proje maliyetini de net bir şekilde görmemizi sağlar. Dış cephe aydınlatmasında açma-kapama, renk değişimi, animasyon oluşturma gibi protokolleri gerçekleştiren DMX, SPI, KNX, DALI ve ZigBee gibi protokoller kullanılır. Bu sistemler aydınlatma sisteminiz üzerinde tam bir kontrol sahibi olmanızı sağlar. DMX, kullanıcıların aydınlatma sistemi üzerinde tam anlamıyla kontrol sahibi olmalarını sağlayan bir protokoldür. Rengarenk aydınlatılmış binaların pek çoğunda DMX sistemi kullanılmaktadır. SPI bir master cihazın birden fazla slave cihazla senkron bir şekilde veri alışverişi yapmasını sağlar. SPI protokolü, tam çift yönlü (full duplex) bir haberleşme sağlar. Yani master cihaz hem veri gönderebilir hem de veri alabilir. TDALI, dijital bir aydınlatma kontrol protokolü olup, armatürlerin tek tek veya grup halinde kontrol edilmesini sağlar. KNX, ev ve bina otomasyonu için standart bir protokol olup, aydınlatma, ısıtma, güvenlik gibi sistemlerin entegre bir şekilde yönetilmesini sağlar. ZigBee, kablosuz bir ağ protokolü olup, düşük güç tüketimi ve yüksek güvenlik sunar. Bu protokoller, DMX ile birlikte veya ayrı olarak kullanılabilir. Bu protokollerin avantaj ve dezavantajları, uygulama gereksinimlerine ve bütçeye göre değişebilir.

Dış Cephe Aydınlatmasında Ürün Ve Aydınlatma Tercihi Seçimi Nasıl Olmalı?

Yapınızın yakınına gelen birinin tespitinin gerektiği ya da bina çevresinde istenmeyen güvenlik ihlallerinin engellenmesi için yapının zemin kotu, yoğun kullanımının olduğu ve daha yüksek bir görüş ihtiyacınız olduğu kapı, balkon, teras ve bahçe gibi alanların gereken yoğunlukta bir aydınlatma ile aydınlatılması karanlık sebebi ile oluşabilecek kazaların önüne geçilmesi, güvenlik ihlallerinin yaşanması gibi sonuçların önüne geçerken bu alanlardaki ihtiyaçlarınızı karşılayıp buralarda hoş vakit geçirmenizi sağlayacaktır. Tercih edilecek sistemler ve tasarım alternatifleri ile elde edilebilecek görsel şölen konusunda ise bir çok alternatifiniz olacaktır. Yapınız için en mükemmelin seçimi maliyetide beraberinde getirebilecektir. Bu konuda bütçeniz doğrultusunda optimum seçimin yapılması uygun olacaktır. 1 den fazla tasarım alternatifinin uygulandığı sistem üzerinde tam kontrolünüzün olduğu bir uygulama ya da seçimi yapılıp tercih edilen belirli bir tasarımın uygulanmasını isteyebilirsiniz. Teknolojinin ilerlemesi ile günümüzde ürün gamı da oldukça genişlemiştir. Ürün tercihinde en önemli noktalardan biri de enerji tüketim maliyetidir. Projeniz için tercih edeceğiniz bazı ürünlerin maliyeti muadillerine oranla biraz daha yüksek olsa da kısa süre içerisinde enerji tüketim maliyetinin bu farkı kapatıp kapatmıyor olması değerlendirilmesi gereken bir husustur. Tabi ürün dayanımı/ömrü ve olası arza, bakım ve teknik destek hizmet durumu da değerlendirilmesi gereken bir husustur.

Dış Cephe Aydınlatma Seçenekleri Nelerdir?

Dekoraf Aydınlatma

Dekoratif aydınlatma yapılırken yapıların doğal görünümleri nedeniyle istenilen renk, biçim ve formlarda görünmesi hedef alınır. Bu seçim yapılırken yapının farklı mimarilere ve kullanım amaçlarına hitap etmesi, modern ya da tarihi bir yapı olması gibi özellikler etkilidir. Dış cephenin göründüğünden faklı görünmesi, varsa bazı detayların yada tarihi dokunun vurgulanması, bazı özel günler için o günü çağrıştıracak tasarım değişikliği, cephede bir reklam sunulması ya da dikkat çekici herhangi bir tasarım istenebilir. Bunlar ve benzer taleplerin gerçekleştirilmek hedefi ile yapılan aydınlatma tasarımlarına dekoratif aydınlatma denir.

Fonksiyonel Aydınlatma

Hastane, okul, spor salonu,stadyum gibi yapılarda asıl hedef sanatsal bir sunumdan çok güvenlik ve yaşamsal ihtiyaçları karşılayacak aydınlatma gibi temel ihtiyaçların karşılanması esastır. Bunun gibi belirli bir hedefle yapılan ihtiyaç ve konforun sağlanması için yapılan aydınlatma fonksiyonel aydınlatma olarak isimlendirilir.

Dış Cephe Aydınlatma Sistemleri Neden Önemlidir?

Dış cephe aydınlatması güvenliğinizin de teminatıdır. Yapınızın aydınlatması güvenlik açısından önemli bir caydırıcılık sağlarken yapı dışını görünür kılıp konforlu bir kullanım sağlar. Aydınlatma yapılan ortamda istenen ambiyansı yaratma imkanı tanıyarak doğal güzelliğini ve enerjisini arttırır. Tüm ayrıntıların görünebildiği gündüz görünümünden farklı olarak istenilen detaylar vurgulanıp, bazı kısımlar gizlenerek yapı çok daha etkileyici ve görkemli gösterilebilir. Farklı ve yaratıcı bir aydınlatma yapınızın kolay bulunmasını da sağlayacaktır. Doğru bir dış cephe aydınlatması yapınıza sihirli bir dokunuşla bambaşka olumlu bir hava katabilirken şehir silüetine de katkı sağlayabilir.